Venim către tine ca un partener mai degrabă decât ca un furnizor de servicii și îți garantăm:
Sinteza și caracterizarea fizico-chimică a diferitelor tipuri de nanostructuri multifuncționale și elaborarea de noi strategii imagistice aplicabile nanostructurile și probelor biologice.
Dezvoltarea terapiilor la țintă, a instrumentelor de diagnostic și prognostic, de evaluare a biomarkerilor relevanți clinic cu rol în terapiile noi, în diagnostic timpuriu sau cu rol prognostic.
Descoperirea biomarkerilor prin spectrometrie de masă de înaltă rezoluție (HRMS) cu aplicabilitate în medicina de precizie prin utilizarea tehnicilor de proteomică și metabolomică țintite sau nețintite.
Dezvoltarea de modele preclinice de animale (șoareci imunocompromiși sau transgenici), evaluarea preclinică a noilor medicamente și combinații terapeutice, tehnici imagistice (IVIS, RMN).
Echipa noastră este formată din profesioniști dedicați cu o pregătire excelentă, care și-au finalizat sau își desfășoară studiile de cercetare doctorală, au propriile proiecte de cercetare postdoctorale și sunt implicați în diverse proiecte de cercetare multidisciplinare, coordonate de prestigioși membri ai comunității științifice.
Departamentul de studii In vivo – Biobază oferă oportunitatea de a utiliza modele animale avansate necesare pentru implementarea proiectelor de cercetare preclinică în vederea dezvoltării de strategii terapeutice specifice și de metode de diagnostic și prognoză minim invazive.
Departamentul este unic la nivel național din punct de vedere al infrastructurii și găzduiește echipamente imagistice de ultimă generație – RMN și IVIS pentru investigații imagistice in vivo extrem de detaliate.
De asemenea, spațiul de cazare al animalelor de laborator asigură mediul aseptic necesar pentru modelele animale avansate cu fenotip imunocompromis sever sau modificat genetic.
Departamentul de NanoBiofizică are o structură interdisciplinară care îi permite să abordeze probleme științifice de mare actualitate în biomedicină și biotehnologie.
Departamentul dispune de echipamente de ultimă generație care permit atât sinteza și caracterizarea fizico-chimică completă a diferitelor tipuri de nanostructuri hibride multifuncționale (nanoparticule plasmonice, magnetice, magnetoplasmonice, lipozomale, polimerice, nanoparticule de carbon etc.), cât și investigarea la scară nanometrică a interacțiunilor acestora cu diferite molecule sau medii biologice.
Departamentul de Proteomică și Metabolomică a implementat un flux avansat de pregătire a probelor și exploatează spectrometria de masă de înaltă rezoluție (LC-QTOF-IMS, ICP-MS, GC-MS), pentru a realiza profile proteice și de metaboliți dintr-o gamă largă de specimene – ser, plasmă, țesut proaspăt congelat, țesut fixat cu formol și inclus în parafină (FFPE), culturi celulare, o platformă de proteomică și metabolomică unică în România.
Departamentul de Medicină Translațională oferă o posibilitatea de realizarea a numeroase tipuri de culturi celulare și teste funcționale in vitro, precum și teste moleculare la nivel de ADN, ARN și proteine.
În mod specific, departamentul realizează expansiunea liniilor celulare, crioconservarea pentru bănci de celule, testarea in vitro a compușilor activi și evaluarea eficacității acestora prin teste de citotoxicitate, evaluări imagistice și teste imunoenzimatice.
Modificările la nivel molecular sunt cuantificate prin teste PCR, RT-qPCR și Western Blot.
Departamentul de Suport pentru Studii Clinice este cel mai nou departament din cadrul centrului. Acesta își propune să contribuie la implementarea de strategii de diagnostic și de tratament cu potențiale beneficii majore în spațiul clinic, iar pe de altă parte să asigure o sursă de finanțare alternativă a activităților de cercetare.
Departamentul are în componență două laboratoare:
Laboratorul de Hemostază
Laboratorul de Hemostază, componenta al Departamentului Suport Studii Clinice are ca și obiectiv diagnosticul și monitorizarea tulburărilor de coagulare, pentru pacientți din Cluj Napoca și Transilvania, fiind înființat în colaborare cu Societatea Română de Hematologie și finanțat initial prin grantul internațional al Fundației Novo Nordisk din Zurich, Elveția. Laboratorul de Hemostază deservește departamentele de hematologie si pediatrie din regiune, cu rol în diagnosticul și monitorizarea pacienților cu hemofilie și tulburări rare de coagulare.
Laboratorul MetaboMS
Laborator METABOMS – a fost dezvoltat print-un proiect pilot desfășurat în colaborare cu Ministerul Sănătății, având ca sursă de finanțare Granturile SEE și Norvegiene finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Activitățile desfășurate în acest laborator fac parte din categoria serviciilor medicale de prevenție și au ca scop identificarea precoce a 32 de boli genetice de metabolism.
Ești în căutarea unei cariere?
Adu viziunea, imaginația și experiența ta și contactează-ne dacă ești pasionat de acest domeniu:
Contactează-ne
Adresa: Strada Louis Pasteur nr. 4-6
400349 Cluj-Napoca, România
Tel: +40-374-834012; int 2012
Email: medfuture@umfcluj.ro
Acest website a fost dezvoltat ca parte a proiectului „Supporting Innovation in Catching Up Regions” implementat de Banca Mondială cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui website este responsabilitatea exclusivă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu” (Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată) și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene.